maaltijdbrood

 

Brooddeeg is de basis van een pizza, maar je kunt van brood op nog veel meer manieren een (bijna) complete maaltijd maken.

Hier een paar ideeën:

 

kaas-spekbrood, opgerold

Maak brooddeeg volgens het basisrecept en laat het 1x rijzen. Een theelepeltje karwij erdoor vind ik vaak lekker.

Maak er hierna een platte ronde/rechthoekige lap van (kan met de handen of met de deegroller). Leg hier plakjes kaas en ontbijtspek op, waarbij je de randen ruim vrijlaat. Rol het brood voorzichtig op en leg het met de naad naar beneden voor de 2e keer te rijzen op een bakplaat of in een bakvorm.

Bakken: 30 minuten op 200 graden.

Lekker bij de lunch of picknick.

 

kaas-spekbrood, pizzamodel

Maak brooddeeg volgens het basisrecept en laat het 1x rijzen. Zelf doe ik er vaak olijfolie en Italiaanse kruiden door.

Druk het deeg uit op een bakplaat (je kunt 1 groot brood maken of een aantal kleintjes), laat het nog even (of wat langer) rijzen, doe er kaas en ontbijtspek op en bak het 30 minuten op 200 graden.

Lekker bij een pannetje tomaten-groentesoep.

Variaties: je kunt er nog ui, augurk, paprika, champignon, enz bij doen. Wij doen altijd het spek bovenop, zodat het lekker knapperig uitbakt. Of je kunt het spek weglaten voor vegetarische broodjes.

 

gehakttaart

Maak een brooddeeg volgens het basisrecept en laat het 1x rijzen. Voor een hartige taart doe ik meestal een flinke scheut olie door het deeg.

Vet een lage ovenvorm (taartvorm) in of strooi er wat meel in. Bekleed de vorm met het deeg en laat het nog even rijzen. 1x basisdeeg is voldoende voor 2 vormen van 24 cm doorsnee.
tip: je kunt ook de ene helft gebruiken voor de gehakttaart en de andere helft voor een klein gewoon brood - en als je dat brood dan koel laat rijzen kun je het de volgende ochtend bakken en heb je bij het ontbijt weer lekker vers brood!

Maak ondertussen het gehaktmengsel voor de vulling, bv als volgt (dit is genoeg voor 1 vorm van 24 cm):

Doe de vulling in de met brooddeeg beklede vorm en bak het geheel 30 tot 40 minuten op 200 graden.

 

zie ook de pagina over stoombroodjes

 

 

terug naar broodrecepten

terug naar start recepten