stoombroodjes

 

Bekende stoombroodjes zijn de oosterse bapao's. Helaas voor mij zit hier eigenlijk altijd soja in (waar ik allergisch voor ben), maar gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk te zijn om zelf van dit soort broodjes te maken. En dat hoeft natuurlijk niet perse met een oosterse vulling.

 

beschrijving

Ik neem hiervoor het basisdeeg (ik doe dat altijd met 1 ei, maar het kan vast ook prima zonder). Je kunt ook kruiden door het deeg doen die passen bij de vulling die je wilt gebruiken. Je volgt het recept t/m de eerste keer rijzen.

Intussen maak je een vulling, bv als volgt:

Als het deeg gerezen is verdeel je het in zo'n 8 tot 10 stukken. Het gehaktmengsel verdeel je in evenveel delen. Van elk deegstuk maak je een plat rond lapje en in het midden leg je wat gehaktvulling. Het deeg vouw je eromheen. Zorg dat hierbij de naden goed dicht raken, evt kun je het met een beetje vocht aanelkaar plakken (vinger onder de kraan en 'lijmen' maar).

Laat de broodjes nu nog even rijzen en stoom ze vervolgens op een treefje of in een stoompan op een klein beetje water ca 20 tot 25 minuten.

Je kunt deze broodjes ook invriezen en later nog een keer stomen.

 

variaties voor de vulling

Je kunt eigenlijk allerlei soorten vulling in zo'n broodje doen, maar let erop dat er geen grote uitstekende delen in zitten, want die scheuren door het deeg heen.

Ik heb zelf een keer dit soort broodjes gemaakt met een vulling van (als ik het met goed herinner) geraspte appel, notenmoes, een beetje honing en kaneel en dat was ook erg lekker. Het probleem was alleen dat op een of andere manier het deeg nogal slap werd van dit mengsel, waardoor de broodjes lastig te stomen waren (de meeste waren ook opengegaan tijdens het stomen).

 

 

terug naar broodrecepten

terug naar start recepten