pannekoeken

 

Sinds ik een goed koekepannetje gekocht heb voor op vakantie, eten we op de camping vaak pannekoekjes voor ontbijt. En door wat te experimenteren (soms noodgedwongen, omdat de voorraden opraakten), heb ik gemerkt dat er maar weinig nodig is voor lekkere pannekoekjes. Met alleen meel en water heb je al een goeie basis, die je met van alles en nog wat kunt aanvullen, maar ook met weinig aanvulling al heel lekker kan zijn.

Ik maak meestal een niet te dun beslag, yoghurt-dikte ongeveer, maar dat varieert ook nogal. En ik bak meestal geen platte pannekoeken, maar iets dikkere 3-in-de-pan (of bij een grote pan tot wel 6-in-de-pan).

Verdere ingrediënten die wij gebruiken:

Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. En wij doen vaak bij het eten ook nog iets op de pannekoekjes. Bij hartige pannekoekjes bv mosterd (lekker met kaas), scherpe saus, tapenade of pesto. Bij zoetige pannekoekjes bv jam of honing.

 

Behalve in de koekepan, kun je pannekoeken ook bakken in de oven. Hieronder een Nederlands-Amerikaans recept voor ovenpannekoek:

pannekoeken (Nederlands-Amerikaans recept)

Dit soort recepten heb ik op diverse Amerikaanse sites gevonden. Het wordt echt pannekoeken genoemd, het wordt in de oven gebakken en het resultaat is 1 pannekoeken. Volgens de Amerikanen is dit een Nederlands recept, maar ik (en vele Nederlanders met mij heb ik gemerkt) weet niet beter dan dat pannekoeken in een koekepan gebakken worden. Mijn vermoeden is dat het een recept is van Nederlanders die ooit naar Amerika gegaan zijn en hun Nederlandse pannekoekenrecept aangepast hebben aan de mogelijkheden en omstandigheden aldaar.
Maar hoe dan ook: dit is gewoon een lekker, simpel en snel recept!

Oven voorverwarmen op 230 C

Dit is een basisrecept, wat je kunt aanvullen met wat extra lekkernijen (zie de variaties hieronder, of je eigen fantasie)

15 minuten in de oven.

variaties:

 

gistpannekoeken

 

 

terug naar start recepten